sobota, 9 lutego 2013

Leczo.

Dziś przepyszne leczo, ja osobiście przepadam za nim, a dziś wyszło rewelacyjnie. 


Składniki :

- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółtak
- 2-3 papryki czerwone
-1 marchew
- 2 pętka ulubionej kiełbasy
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, paprykę mieloną
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać czosnek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i przełożyć do garnka  ( zważając, żeby tłuszczu nam za dużo nie wleciało ). Na patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w pół talarki. Przełożyć wszystko do garnka, zalać wodą do przykrycia składników, przyprawić solą, pieprzem, papryką ( kto lubi ostre to można dodać paprykę ostrą ), dodać ziele angielskie, liść laurowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentratu oraz mąkę rozrobioną z wodą i zagotować. Gotowe.


 Kto lubi paprykę gorąco polecam.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Pamietam ze pierwzy raz jadlam leczo u ciebie w domu rodzinnym i bardzo mi posmakowalo i teraz tez czasem robie i zawsze wychodzi pyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń