poniedziałek, 28 września 2015

Nalewka z jeżyn.

Moja pierwsza w życiu nalewka i wyszła nawet smaczna co dało mi motywacje do robienia następnych.


Składniki :

- 2 kg jeżyn
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l wódki
- 1/2 l spirytusu

Przyrządzenie :

Do dużego słoja wrzucić na przemiennie jeżyny i zasypać cukrem. Potrząsnąć słojem i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do momentu aż owoce puszczą sok, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym czasie dolać do soku z owocami wódkę i spirytus, odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzić nalewkę przez gazę, przelać do butelek i degustować.


2 komentarze:

  1. Dostałam dzisiaj wspaniałe,dorodne jeżyny.Na pewno wypróbuję ten przepis! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja robię inaczej 1kg jeżyn 1 kg cukru
    0.5 O wody i pół litra spirytusu całość do słoika i stoi 3 miesiące potem cedze i do butelek

    OdpowiedzUsuń