poniedziałek, 11 lutego 2013

Karkówka w kapuście kiszonej.

Dla tych co lubią konkretne mięso. Karkówka w kapuście kiszonej, smakuje naprawdę dobrze.
Kapusta idealnie pasuje do tłustej karkówki. Karkówkę można również zastąpić żeberkami.


Składniki :

- 1/2 kg karkówki
- 1/2 kapusty kiszonej
- 2-3 cebule
- marchew
- przyprawy wedle uznania ja dałam: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką, czosnek
- ziele angielskie 
- liść laurowy
- olej do smażenia

Dodatkowo :
- ziemniaki i ewentualnie ulubiona surówka (u mnie bez, wystarczy już ta kapusta)

Przyrządzenie :

Mięso pokroić w plastry o grubości około 1 cm, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki żeby się przeżarło ( ja najczęściej wstawiam na całą noc ) .Tak przygotowane mięso podsmażyć na gorącym tłuszczu z jednej i drugiej strony i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, dodać do niej kapustę kiszoną z marchewką starkowaną na grubych oczkach. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Podsmażyć wszystko razem i przełożyć do mięsa tak, żeby całe pokryć tą kapustą.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec około godziny.
Po wyciągnięciu gotowe do spożycia. Podawać z ziemniakami ewentualnie z ulubioną surówką, nam wystarcza ta kapustka. 
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz