Duszona pierś kurczaka z sosem chińskim. Sos chiński zrobiony z czerwonej papryki, marchewki i cebuli idealnie pasuje do piersi. Moim domownikom bardzo smakowało.
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- mąka pszenna
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- ziele angielski
- liść laurowy
- olej do smażenia
Składniki na sos chiński :
- 2 papryki czerwone
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
Dodatkowo :
- ziemniaki lub ryż
Przyrządzanie mięsa :
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Obtaczać mięso w mące i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla lub garnka, zalać wodą do przykrycia mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić rozmieszaną mąką z zimną wodą, doprawić.
Między czasie ugotować ziemniaki lub ryż.
Przyrządzenie sosu chińskiego :
Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, i pokroić w większe piórka. Do rondla wlać oliwę z oliwek, wrzucić marchew, chwilę podsmażyć dodać cebule a na koniec paprykę.Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodać ocet ryżowy, cukier brązowy, ketchup, sos sojowy, chwilę gotować. Mąkę kukurydzianą rozrobić z zimną wodą zagęścić sos.
Na talerz ułożyć ziemniaki polać sosem z duszenia, położyć porcję mięsa i sos chiński.
Smacznego!
Inna propozycja podania :
Mięso pokroić na drobne kawałki,przyprawić, podsmażyć na patelni i poddusić, dodać do sosu chińskiego.
Podać z ugotowanym ryżem.
Dzisiaj robilam zamiast sosu sojowego dodalam zwykly i tak jest pycha :-)
OdpowiedzUsuń