piątek, 15 lutego 2013

Kotleciki z klusek śląskich.

Czasami zostają nam ziemniaki z obiadu i co z nimi zrobić ? Moja propozycja to kotleciki. Dziś takie zrobiłam są pyszne, pulchniutkie i delikatne.



Składniki :

- ziemniaki ( ilość zależna od liczby domowników )
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
- sól 
- olej do smażenia
- 100 g sera żółtego w kawałku

Dodatkowo :

- ulubiona surówka
- ewentualnie jakieś mięsko nam wystarczyło tylko z surówką

Przyrządzenie :

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane stłuc bardzo dokładnie lub przecisnąć przez praskę, ostudzić. Po ostudzeniu ziemniaki wyrobić z jednym jajkiem, wyrobioną masę podzielić na 4 części, 1/4 odjąć i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Formować wałeczki w środek wkładać kawałeczki sera tak, żeby schował się w środku. Uformowane zamaczać w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony.
Podawać z surówką. Można też podać z sosem na przykład z serowym.


Smacznego!

1 komentarz: