wtorek, 12 lutego 2013

Kurczak zapiekany z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Moja propozycja na zwykłego kurczaka, to kurczak zapiekany z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Przesiąknięty pieczarkami smakuje naprawię obłędnie. Podany z ziemniakami i surówką z białej kapusty.




Składniki na kurczaka :

- 1 nie duży kurczak
- 250 g pieczarek
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku 
- sól , pieprz, ewentualnie ulubione zioła ( ja nie dodaję ze względu na dzieci, nie za wszystkimi przepadają )

Składniki na surówkę :

- 1/4 główki kapusty białej 
- 1 cebula
- pół kwaśnego jabłka
- 1/4 papryki czerwonej ( można zastąpić marchewką, ja akurat nie miałam )
- sól, pieprz, cukier
- olej, ocet
- natkę pietruszki, koperek

Dodatkowo :

- ziemniaki

Przyrządzenie kurczaka :

Mięso umyć, osuszyć i po porcjować. Oddzielając pierś zostawić ją ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem.
Pierś złożyć na pól tak, żeby z obu stron była skóra i z resztą kurczaka podsmażyć na patelni, na gorącym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Tak usmażonego kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania.



Na patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, pokrojoną w duże piórka, pieczarki, pokrojone również w duże kawałki oraz czosnek, przekrojony w pół ale nie obrany ( tak wydobędzie więcej aromatu )
Po podsmażeniu wyłożyć wszystko na mięso.


Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez około godziny. Między czasie ugotować ziemniaki.

Przyrządzenie surówki :

Kapustę opłukać, drobno posiatkować i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dolać olej i ocet, wymieszać. Na koniec wsypać drobno posiekany koperek i zieloną pietruszkę.



W następnym poście moja propozycja jak z tego dania przygotować wykwintną kolację na Walentynki i nie tylko.
Polecam i zapraszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz