Dziś moja propozycja na obiad lub na obiado-kolacje to lazania po bolońsku. Z własnym sosem bolonese i beszamelowym.
U mnie przepadają za nią:)
Składniki na sos bolonese :
- makaron do lazanii płaty
- 600 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 200 g sera żółtego tarkowanego ( najlepiej parmezan )
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki na sos beszamelowy :
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przyrządzenie sosu bolonese :
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić dodać mięso i podrobiony czosnek. Podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić około 15 minut pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.Zagotować.
Przyrządzenie sosu beszamelowego :
Do rondla dajemy masło, mąkę oraz trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę, wlewamy resztę mleka i gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową.
W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron na niego część sosu bolonese, trochę sosu beszamelowego i trochę ser tarkowanego. W ten sposób robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę makaronu wlać najwięcej sosu beszamel i obficie posypać serem.
Zapiekać w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.
Smacznego!
fajnie Ci wyszła, na pewno była pyszna
OdpowiedzUsuńLazania była pyszna i łatwa do zrobienia polecam ten przepis.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń