piątek, 8 lutego 2013

Lazania.

Dziś moja propozycja na obiad lub na obiado-kolacje to lazania po bolońsku. Z własnym sosem bolonese i beszamelowym.
U mnie przepadają za nią:)

Składniki na sos bolonese :

-  makaron do lazanii płaty
  -  600 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 200 g sera żółtego tarkowanego ( najlepiej parmezan )
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Składniki na sos beszamelowy :

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
-  sól, pieprz

Przyrządzenie sosu bolonese :

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić dodać mięso i podrobiony czosnek. Podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić około 15 minut pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.Zagotować.

Przyrządzenie sosu beszamelowego :

Do rondla dajemy masło, mąkę oraz trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę, wlewamy resztę mleka i gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową.

W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron na niego część sosu bolonese, trochę sosu beszamelowego i trochę ser tarkowanego. W ten sposób robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę makaronu wlać najwięcej sosu beszamel i obficie posypać serem.
Zapiekać w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.


Smacznego!







2 komentarze:

  1. fajnie Ci wyszła, na pewno była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Lazania była pyszna i łatwa do zrobienia polecam ten przepis.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń