wtorek, 9 kwietnia 2013

Pomidorowy raj.

Taki właśnie pomidorowy raj czekał mnie po powrocie do domu po 2 tygodniach. Przez ten czas zamartwiałam się, co stanie się z moimi roślinkami, a tu taka niespodzianka :) Spodziewałam się, że w ogóle mi nie przetrwają bez podlewania przez 2 tygodnie, a one tak mi porosły, że od razu musiałam zabrać się do ich mocowania. No ale niestety bez porażek się nie obeszło, reszta ziół nie przetrwała, no cóż będę musiała posiać nowe, ale tak się cieszę z tego co zostało:)





 Czeka mnie jeszcze przesadzanie, nie wiem czy w ogóle pomieszczę je na balkonie, ale coś poradzę.

Polecam!


niedziela, 7 kwietnia 2013

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim.

Wreszcie w domku:). Przez ten okres pobytu u rodzinny niestety nie miałam zbyt dużo czasu, żeby coś upichcić, ale już jestem i postaram się nadrobić ten czas. Przepraszam tych co tu często zaglądali i być może czekali na moje przepisy, zapraszam do dalszego zaglądania, będzie ich już teraz więcej. Już dziś moja propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim.


 Składniki :

- pierś z kurczaka u mnie 3 szt.
- 400 g szpinaku użyłam mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 lub 2 opakowania ciasta francuskiego ( w zależności od ilości piersi)
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera starkowanego
- 1 jajko do posmarowania


Przygotowanie :

Przygotować szpinak, mrożony rozmrozić w rondelku na małym ogniu, dodać wciśnięty czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć. Całą pierś przekroić na pół. Połówkę przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, rozbić tłuczkiem na duży placek. Przyprawić solą i pieprzem, układać na mięso przygotowany szpinak, około 2 łyżek, na to ser. Zwinąć mocno w kształcie rolady używając foli spożywczej, na końcach folii zawinąć supły.


Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po czym wyjąć, włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 20 minut. Ugotowane wyjąć z wody położyć na desce i rozwinąć z folii, wystudzić.


Ciasto francuskie pokroić na kawałki tak, żeby każdy kawałek pokrył roladki.
Owinąć ciastem roladki, posmarować rozkłóconym jajkiem.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i zapiekać około 20-25 minut do zrumienienia się ciasta. Podawać z ulubionym sosem, ziemniakami i surówką.



Smacznego :)



czwartek, 4 kwietnia 2013

Pavlova z gruszkami.

Beza , która zawsze wychodzi. Ta, choć jest popękana smakowała wyśmienicie. Chrupiąca na zewnątrz miękka i ciągnąca w środku z masą z serka mascarpone i kremówką, pycha!


Składniki na bezę :

- 6 białek 
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 200  ml śmietany kremówki
-  paczkę cukru waniliowego

Dodatkowo :

- dowolne owoce ( u mnie gruszki oblane sosem owocowym )

Przygotowanie bezy :

Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować okrąg o średnicy 22cm.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę . Do masy dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Gdy powstanie sztywna, błyszcząca masa dodać soku z cytryny lub octu winnego oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć na obrysowany okrąg, wyrównać boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja wkładam na najniższym poziomie) Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec przez 90 minut.
Beza powinna się lekko zrumienić oraz może popękać.Beza powinna być sucha na zewnątrz a w środku miękka, ciągnąca się(ja osobiście taką uwielbiam).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Przygotowanie masy :

W misce zmiksować serek mascarpone dodać śmietanę i cukier waniliowy, zmiksować i masa gotowa.

Na powstałą bezę wyłożyć masę a na masę owoce.



Smacznego!!!


Sernik królewski.

Przepraszam, że dopiero zamieszcza przepis na ten sernik, ale wcześniej nie dałam rady. Serniczek polecam na każdą okazję. U mnie w rodzinnym domu gości on na każde święta.



Składniki na ciasto :

- 400 g mąki
- 200 g masło
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową :

- 1 kg twarogu
- 400 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek zapachowy pomarańczowi
- 50 g rodzynek

Przyrządzenie ciasta :

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę starkować jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. 

Przyrządzenie masy serowej :

Twaróg wyłożyć do miski dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto na to starkować resztę ciasta. Piec w temperaturze  
180°C  około 1 godziny.

Udanych wypieków :)

sobota, 30 marca 2013

Wesołych Świąt Wielkanocnych.

Już jakiś czas mnie nie było, ponieważ od paru dni jestem  w gościach i nie miałam okazji nic u nikogo upichcić, do dziś.
Dziś korzystając z okazji chciałabym podzielić się z Wami moimi smakołykami w te Święta, jak i również Wszystkim odwiedzającym i nie tylko złożyć najserdeczniejsze życzenia.

Życzę zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt w rodzinnym gronie.
Dużo smakołyków na wielkanocnym stole oraz pogody ducha na następne dni.
Życzy blogerka Iwona z rodziną :)

Oto niektóre potrawy na moim wielkanocnym stole :

Swojska wędzonka mojej mamy.





Sernik królewski ( przepis w następnym poście )








czwartek, 21 marca 2013

Babka piaskowa.

Jedna z moich ulubionych babek to właśnie babka piaskowa. Ta akurat jest moją pierwszą babką piaskową, którą upiekłam. Wyszła idealnie i nie spodziewałam się, że jest taka prosta. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Moje Wypieki" z tą różnicą, że zamiast użyć wyłącznie mąki kukurydzianej użyłam również mąkę pszenną.


Składniki na ciasto :

- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy

Składniki na lukier :

- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- parę kropli oliwy z oliwek
- ewentualnie sok z cytryny (u mnie bez soku, ale za to posypane kandyzowaną skórką z pomarańczy)

Przyrządzenie ciasta :

Całe jajka ubić mikserem na jasną, puszystą masę do podwojenia objętości. Do ubitej masy dodawać stopniowo cukier dalej miksując na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać maki z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając do połączenia składników. Dodać aromat wymieszać. Masło roztopić w rondelku, wrzące wlać do masy, delikatnie zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do babek. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC, a następnie zwiększyć do 170°C i piec jeszcze przez 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika po 10 minutach wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Wystudzone oblać lukrem.

Przyrządzenie lukru :

Do miseczki wsypać cukier puder, skropić paroma kroplami oliwą z oliwek, wlać gorącą wodę i wymieszać na gładko. Polać babkę od razu po wymieszaniu, ponieważ szybko stygnie. Posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub ozdobić wedle uznania.


Polecam i życzę udanych wypieków :)





środa, 20 marca 2013

Szybka warzywna zapiekanka.

W tym tygodniu, z powodu braku czasu, u mnie niestety szybkie, łatwe ale i smaczne dania. Jednak pomimo braku czasu może udam mi się coś jeszcze upiec. A dziś zapraszam na smaczną zapiekankę :)


Składniki :

- 2 małe cukinie
- mieszanka warzyw mrożonych
- 150 g żółtego sera tarkowanego
- sól, pieprz, magi
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Cukinie umyć, obrać, pokroić w talarki i obsmażyć na patelni z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem i magi. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na patelnie wrzucić warzywa mrożone, smażyć do odmrożenia się warzyw, przyprawić. Wyłożyć warzywa na cukinie, przykryć serem tarkowanym i zapiec w piekarniku w180ºC  do zrumienienia się sera.


Smacznego !


sobota, 16 marca 2013

Ciasto mocno czekoladowe oblane karmelem z orzechami laskowymi.

Ciasto bardzo czekoladowe do tego oblane karmelem z orzechami laskowymi pycha. Równie dobrze smakowało by z polewą czekoladową. Polecam.



Składniki na ciasto :

- 200 g ciemnej czekolady 
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml mleka

Składniki na karmel :

- 100 g cukru
- 75 g orzechów laskowych drobno pokrojonych
- 150 g śmietany (u mnie 30 %)
- szczypta soli

Przyrządzenie ciasta :

Czekoladę posiekać, razem z masłem roztopić w rondelku na delikatnym ogniu ciągle mieszając. Do miski wbić jajka i zmiksować na gładką masę razem z cukrem. Miksując stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i na przemian z mlekiem dodawać do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto wylać do podłużnej, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku  w 180ºC  przez 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po 10 minutach wyjąć z formy.

Przyrządzenie karmelu :

Na rozgrzanej, suchej patelni wsypać cukier i mieszając karmelizować do roztopienia i zbrązowienia się cukru. Dodać orzeszki, śmietanę i szczyptę soli wymieszać i chwilę podsmażyć. Rozłożyć na wystygnięte ciasto.


Smacznego !

czwartek, 14 marca 2013

Makaron tagliatelle z pomidorami i mozarellą.

Danie z makaronem tagliatelle jest szybkie, smaczne i ma dużo możliwości w modyfikacji, każdy może zrobić z tym co lubi najbardziej. Może to być fasolka szparagowa (tak jak u mnie), brokuły, cukinia. Wystarczy makaron, puszka pomidorów, ulubione warzywa, mozarella i gotowe.
Połączenie pomidorów, bazyli i mozarelli smakuje wyśmienicie, ja uwielbiam te połączenie. Polecam.


Składniki :

- makaron tagliatelle (u mnie pół paczki)
- puszka pomidorów w całości
- parę pomidorów suszonych
- 150-200 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- garść świeżej bazyli
- duża kulka mazarelli
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia

Przyrządzenie :

Na rozgrzanej oliwie podsmażać fasolę do miękkości, często  mieszając, dodać pomidory w puszce i pokrojone pomidory suszone, dusić parę minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną bazylie i pokrojoną na małe kawałki mazarelle, mieszając podsmażać do rozpuszczenia się mazarelli.

Smacznego :)

środa, 13 marca 2013

Zioła w doniczkach cd.

Dziś mija miesiąc odkąd założyłam swoją malutką hodowlę.
Oto moje sukcesy jak i niestety porażki :)

Hodowla pomidorów


Pomidory do rozdania, ponieważ za dużo ich jest i po rozsadzeniu nie pomieszczą mi się na balkonie. Nie miałam pojęcia, że tak dużo ich wyrośnie użyłam tylko 2 paczuszek, a pomidory sadzę po raz pierwszy, na przyszłość będę już wiedziała.


Hodowla ziół (sukces)


Zioła (porażka, nic nie wykiełkowało, dlaczego nie wiem, ale będę podlewać dalej może coś jeszcze wyjdzie )




















wtorek, 12 marca 2013

Sałatka nicejska z łososiem.

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, chociaż posiada dużo składników wszystko do siebie idealnie pasuje i ze sobą współgra. Idealna na wytrawną kolację oraz na wielkanocny stół. Przepis wzięłam z sałatki nicejskiej  w wersji Gordona Ramseya z małymi modyfikacjami.
Polecam :)


Składniki :

- mieszanka sałat
- 2 ziemniaki
- 100 g fasoli szparagowej zielonej ( u mnie mrożona )
- 1-2 jajka
- po kawałku papryk : zielona, czerwona, żółta
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 100 g łososia ( u mnie mrożony ), 
- pęczek bazyli
- parę oliwek czarnych
- trochę skórki z cytryny
- parę kropli cytryny
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżka masła do smażenia

Składniki na bulion do ugotowania łososia :

- 1 cebula
- 1 cytryna
- najlepiej świeże zioła, ja niestety nie miałam i dałam suszone: estragon, kolendra, koper
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżeczki octu powinien być estragonowy ja dałam ziołowy            

Składniki na sos :

- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon ( ja znalazłam w sklepie musztardę z estragonem i musztardą Dijon i tą dodałam, dodało to dodatkowego smaku )
- parę kropli cytryny
- łyżeczka cukru

Przygotowanie łososia

Sporządzić bulion do ugotowania łososia. Do garnka wlać 1 litr wody dodać umytą cytrynę w skórce pokrojoną na 4 kawałki, cebulę obraną, pokrojoną w duże piórka, zioła (świerze pokrojone ), ziele angielskie, liść laurowy, ocet. Całość doprowadzić do wrzenia. Do buliony włożyć łososia i gotować powoli 10 minut. Po tym czasie wyjąć z wywaru i ostudzić.

Przygotowanie pomidorków :

Pomidory pokroić w ćwiartki. Do miseczki dać skórkę z cytryny, sok z cytryny, łyżeczkę cukru, oliwę z oliwek i pokrojoną bazylię, dodać pomidory i delikatnie wymieszać, odstawić. ( Przyrządzenie pomidorków w ten sposób daje  dodatkowy smak, aromat cytryny i bazylia świetnie komponuje się z resztą składników ).


Przygotowanie ziemniaków i fasoli :

Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować około 10 minut. Wyjąć z garnka i ostudzić. Fasolkę podgotować około 5 min, a świeżą blanszować w gorącej wodzie również z 5 minut. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć ziemniaki, dodać do nich fasolkę i podsmażyć jeszcze około 3 minuty.
Wyłożyć na talerz.

Przygotowanie sosu :

Do miseczki dać majonez, musztardę, sok z cytryny i cukier, wymieszać.

Przygotowanie reszty składników :

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół, sałatę opłukać i porwać na większe kawałki, jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.

Przygotowanie sałatki :

Na dużym półmisku ułożyć sałatę, skropić przygotowanym sosem. Dalej ziemniaki i fasolę na to łososia, papryki, skropić sosem. Dekorować pomidorkami i oliwkami. Układać jajka, które również skropić sosem. Przyozdobić listkami bazyli.


Smacznego !



poniedziałek, 11 marca 2013

Łazanki z kiszoną kapustą.

Szybki, prosty i smaczny obiad. Mój starszy syn zajadał by to na śniadanie, obiad i kolacje. Zawsze robię więcej, bo wiem , że i tak nie zmarnuje się.



Składniki :

- makaron do łazanek lub grube nitki, wstążki kto co woli
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 2 pętka ulubionej kiełbasy
- olej do smażenia 
- sól

Przyrządzenie :

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kapustę odsączyć, pokroić i dodać do kiełbasy, chwilę smażyć. W razie potrzeby podlać olejem. Makaron odcedzić, przełożyć do większej miski lub garnka, dodać kiełbasę z kapustą i wymieszać. Nakładać na talerz, dobrze smakuje z ketchupem.

Smacznego !

niedziela, 10 marca 2013

Babeczki mocno cytrynowe.

 Babeczki mocno cytrynowe, mięciutkie, mokre i delikatne. Przyozdobione lukrem i brzoskwinią, pasują na wielkanocny stół przypominając jajeczka. Przepis na babeczki wzięłam z bloga "Moje Wypieki".



Składniki na ciasto :

- 1 szklanka mąki
- 3/ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 6 łyżek maślanki lub jogurtu naturalnego ( ja nie miałam i dodałam śmietany 30 % )
- sok 1 cytryny
- otarta skórka z 2 cytryn

Składniki na lukier :

- 1 białko
- 1 i 1/2 cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli

Dodatkowo :

- puszka brzoskwini

Przyrządzenie ciasta :
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę lub jogurt, na końcu sok i skórkę z cytryny. Przygotować formę do mufinek, smarując tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papilotami. Wypełnić formę prawie do pełna, nie rosną duże. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Studzić na kratce.

Przyrządzenie lukru :

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa na koniec dodać sok z cytryny. Nakładać na ostudzone babeczki. 
Pozostawić na około 30 minut, żeby lukier twardniał. Z połówek brzoskwiń, kieliszkiem do wódki, wykrajać kółka, trochę je odcinając od środka, żeby nie były za grube. Kłaść na stwardniały lukier.


Polecam i życzę udanych wypieków :)




piątek, 8 marca 2013

Babka z ajerkoniakiem.

Mięciutka, delikatna, z puszystym wnętrzem, z rumianą, chrupiąca skórką i bardzo smaczna. Taka jest właśnie ta babka.


Składniki :

- 250 g cukru pudru 
- 5 jaj 
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki 
- 125 g mąki kukurydzianej
, - 1 saszetka proszku do pieczenia 
- 250 ml Advocatu
- 250 ml oleju rzepakowego

Przyrządzenie :

Cukier puder przesiać do miski, dodać jajka i mikserem wyrobić na gładką, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, ajerkoniak oraz olej wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do mokrych składników, delikatnie mieszając  ( ja to robię mikserem na najniższych obrotach ). Ciasto wylać do formy do wypieków babek, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w 160°C przez 60-70 minut do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem,  bądź polać lukrem.


Zachęcam do wypróbowania tego przepisu jest łatwy w przyrządzeniu i zawsze wychodzi oraz bardzo smakuje  Dla wyraźniejszego smaku proponuję użyć 300 ml ajerkoniaku, a 200 ml oleju (ważne, żeby płynu razem było 500 ml ), ja ze względu na dzieci nie użyłam takiej ilości ajerkoniaku.


Udanych wypieków, smacznego :)



czwartek, 7 marca 2013

Ciasteczka migdałowe - wielkanocne.

Ciasteczka te są świetne w przygotowaniu, ciasto łatwo się zagniata, rozwałkowywuje i wykraja. Idealne do ozdabiania, a w smaku mocno migdałowe.



Składniki na ciasto :

- 17g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4  łyżeczki esencji migdałowej
- 350 g mąki 
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli

Składniki na lukier :

- 1 białko
- 1 i 1/2 cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- barwniki spożywcze


Przyrządzenie ciasta :

Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka oraz esencje migdałową. Zmiksować do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych ( ja na początku robiłam to mikserem, a gdy gęstniała masa ugniotłam już rękoma ). Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, blat oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinać kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-12 minut. 

Przyrządzenie lukru :

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa na koniec dodać sok z cytryny, zabarwiać barwnikiem spożywczym. Dekorować wedle uznania.



Udanych wypieków !






wtorek, 5 marca 2013

Udka z kurczaka na sałacie.

Kurczak u mnie często gości, ze względu na dzieci, uwielbiają go pod każdą postacią, dlatego szukam coraz to nowszych przepisów jak go urozmaicić. Dziś był chrupiący, aromatyczny i mięciutki. Smakował dzieciom jak i dorosłym.


Składniki :

-  4 całe udka z kurczaka 
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki mleka
 - łyżeczka musztardy
 - 4-6 łyżek mąki
 - łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki carry
 - sól, pieprz
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Mięso opłukać, osuszyć, do mleka wcisnąć czosnek, dodać musztardę i przyprawić solą. Mlekiem zalać mięso, dobrze przycisnąć żeby pokryło całe mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Mąkę, papryką, carry i pieprz wsypać do woreczka i wkładać do niego osączone udka. Wstrząsnąć kilka
razy. Tak obtoczone w mące udka smażyć na patelni, na rozgrzany tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze w piekarniku w 180ºC przez około 40 minut podlewając tłuszczem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.


Smacznego !






niedziela, 3 marca 2013

Plackuszki z jabłkami.

Szybkie, proste, a zarazem smaczne. Dobre na śniadanie czy podwieczorek, ale i nie tylko.


Składniki :

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3-4 jabłka ( u mnie jabłka ze słoika )
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki, prócz jabłek , umieścić w misie z zmiksować na gładką masę na koniec dodać jabłka ( świeże umyć, obrać i pokroić w kostkę ), wymieszać łyżką i na chwilę odstawić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć płomień, łyżką nakładać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i gotowe. U mnie szybko znikały, nie nadążałam smażyć :)


Smacznego !




sobota, 2 marca 2013

Spaghetti bolonese.

U mnie, jak i zapewne u większości z Was, często gości te danie. U mnie ze względu na dzieci, ale tym razem wyszło takie dobre, że sama nie mogłam się najeść.


Składniki :

- 400 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów kawałki
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g parmezanu
- cebula
- 3- 4 ząbki czosnku
- bazylia u mnie świeża
- oregano
- sól, pieprz, papryka w proszku
- makaron do spaghetti
- oliwa z oliwek do smażenia

Przyrządzenie :

Cebulkę obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone, wcisnąć czosnek i smażyć. Pod koniec smażenia dodać pomidory, przyprawić, dodać mleko i chwilę dusić. Na koniec dodać świeże, pokrojone oregano, bądź świeżą bazylię oraz starkowany ser. Wymieszać i podawać na wcześniej ugotowany makaron.


Smacznego !

piątek, 1 marca 2013

Gruszki w karmelizowanym sosie.

Pyszny,prosty i szybki deser. Gruszki w karmelizowanym sosie, w aromatycznych przyprawach: cynamon, gałka muszkatołowa i goździki...Pycha polecam.


Składniki :

- parę gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki soku z jabłek lub pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- parę goździków

Przyrządzenie :

Gruszki umyć, obrać i pokroić w grubsze paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić cukier zamieszać, zmiejszyć ogień, dodać masło, karmelizować do zbrązowienia się i rozpuszczenia się cukru. Dodać gruszki, zalać sokiem owocowym, dodać przyprawy, mieszając chwilkę smażyć. Gruszki wyłożyć na talerzyk polać sosem z patelni, można podawać z lodami lub bitą śmietaną.


Smacznego !