piątek, 1 marca 2013

Gruszki w karmelizowanym sosie.

Pyszny,prosty i szybki deser. Gruszki w karmelizowanym sosie, w aromatycznych przyprawach: cynamon, gałka muszkatołowa i goździki...Pycha polecam.


Składniki :

- parę gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki soku z jabłek lub pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- parę goździków

Przyrządzenie :

Gruszki umyć, obrać i pokroić w grubsze paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić cukier zamieszać, zmiejszyć ogień, dodać masło, karmelizować do zbrązowienia się i rozpuszczenia się cukru. Dodać gruszki, zalać sokiem owocowym, dodać przyprawy, mieszając chwilkę smażyć. Gruszki wyłożyć na talerzyk polać sosem z patelni, można podawać z lodami lub bitą śmietaną.


Smacznego !

1 komentarz: