Kurczak u mnie często gości, ze względu na dzieci, uwielbiają go pod każdą postacią, dlatego szukam coraz to nowszych przepisów jak go urozmaicić. Dziś był chrupiący, aromatyczny i mięciutki. Smakował dzieciom jak i dorosłym.
Składniki :
- 4 całe udka z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka musztardy
- 4-6 łyżek mąki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki carry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przyrządzenie :
Mięso opłukać, osuszyć, do mleka wcisnąć czosnek, dodać musztardę i przyprawić solą. Mlekiem zalać mięso, dobrze przycisnąć żeby pokryło całe mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Mąkę, papryką, carry i pieprz wsypać do woreczka i wkładać do niego osączone udka. Wstrząsnąć kilka
razy. Tak obtoczone w mące udka smażyć na patelni, na rozgrzany tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze w piekarniku w 180ºC przez około 40 minut podlewając tłuszczem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.
razy. Tak obtoczone w mące udka smażyć na patelni, na rozgrzany tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze w piekarniku w 180ºC przez około 40 minut podlewając tłuszczem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.
Smacznego !
Wyglądają bardzo smakowicie! Chyba w najbliższym czasie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuń