wtorek, 5 marca 2013

Udka z kurczaka na sałacie.

Kurczak u mnie często gości, ze względu na dzieci, uwielbiają go pod każdą postacią, dlatego szukam coraz to nowszych przepisów jak go urozmaicić. Dziś był chrupiący, aromatyczny i mięciutki. Smakował dzieciom jak i dorosłym.


Składniki :

-  4 całe udka z kurczaka 
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki mleka
 - łyżeczka musztardy
 - 4-6 łyżek mąki
 - łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki carry
 - sól, pieprz
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Mięso opłukać, osuszyć, do mleka wcisnąć czosnek, dodać musztardę i przyprawić solą. Mlekiem zalać mięso, dobrze przycisnąć żeby pokryło całe mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Mąkę, papryką, carry i pieprz wsypać do woreczka i wkładać do niego osączone udka. Wstrząsnąć kilka
razy. Tak obtoczone w mące udka smażyć na patelni, na rozgrzany tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze w piekarniku w 180ºC przez około 40 minut podlewając tłuszczem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.


Smacznego !






1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie! Chyba w najbliższym czasie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń