Ciasteczka te są świetne w przygotowaniu, ciasto łatwo się zagniata, rozwałkowywuje i wykraja. Idealne do ozdabiania, a w smaku mocno migdałowe.
Składniki na ciasto :
Składniki na ciasto :
- 17g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 350 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 350 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Składniki na lukier :
- 1 białko
- 1 i 1/2 cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- barwniki spożywcze
Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka oraz esencje migdałową. Zmiksować do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych ( ja na początku robiłam to mikserem, a gdy gęstniała masa ugniotłam już rękoma ). Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, blat oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinać kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-12 minut.
Przyrządzenie lukru :
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa na koniec dodać sok z cytryny, zabarwiać barwnikiem spożywczym. Dekorować wedle uznania.
Przyrządzenie lukru :
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie gęsta masa na koniec dodać sok z cytryny, zabarwiać barwnikiem spożywczym. Dekorować wedle uznania.
Udanych wypieków !
Śliczne i bardzo świąteczne!
OdpowiedzUsuńo widze ze u ciebie zaczyna sie czuc swieta fajne ciasteczka pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńśliczne! :)
OdpowiedzUsuń