Ciasto bardzo czekoladowe do tego oblane karmelem z orzechami laskowymi pycha. Równie dobrze smakowało by z polewą czekoladową. Polecam.
Składniki na ciasto :
- 200 g ciemnej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 ml mleka
Składniki na karmel :
- 100 g cukru
- 75 g orzechów laskowych drobno pokrojonych
- 150 g śmietany (u mnie 30 %)
- szczypta soli
Przyrządzenie ciasta :
Czekoladę posiekać, razem z masłem roztopić w rondelku na delikatnym ogniu ciągle mieszając. Do miski wbić jajka i zmiksować na gładką masę razem z cukrem. Miksując stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i na przemian z mlekiem dodawać do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto wylać do podłużnej, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku w 180ºC przez 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po 10 minutach wyjąć z formy.
Przyrządzenie karmelu :
Na rozgrzanej, suchej patelni wsypać cukier i mieszając karmelizować do roztopienia i zbrązowienia się cukru. Dodać orzeszki, śmietanę i szczyptę soli wymieszać i chwilę podsmażyć. Rozłożyć na wystygnięte ciasto.
Przyrządzenie karmelu :
Na rozgrzanej, suchej patelni wsypać cukier i mieszając karmelizować do roztopienia i zbrązowienia się cukru. Dodać orzeszki, śmietanę i szczyptę soli wymieszać i chwilę podsmażyć. Rozłożyć na wystygnięte ciasto.
Smacznego !
Czekolada, karmel, orzechy laskowe - to ciasto musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie jest, polecam.
OdpowiedzUsuńmmm, istna rozpusta, poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuń