poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ogórki małosolne.

Przetworów czas zacząć. U mnie w domu, jak i pierwszy wpis na blogu, zaczynam od ogórków małosolnych.


Składniki :

                                                             - 2 kg ogórków gruntowych
                                                                   - ok. 2 l wody
                                                - 2 łyżki soli  kamiennej nieoczyszczonej
                                                - 4 całe gałązki kopru wraz z baldachimami
                                                                  - duża główka czosnku
                                                                  - 3 liście chrzanu
                                         - 1 korzeń chrzanu obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
- liście porzeczki lub wiśni 



Przyrządzenie :

Ogórki dobrze umyć i osuszyć. Na dnie dużego słoika lub naczynie glinianego ułożyć gałązki kopru, liści porzeczki czy też wiśni, korzeń chrzanu i parę ząbków czosnku przekrojonego na pół. Dalej układamy ściśle ogórki na przemian z dodatkami. Zagotować wodę, wsypać do niej sól i wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki tak aby przykryć ogórki. Całość przykryć gazą i owinąć gumką recepturką. Odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na parę dni (mi najbardziej smakują już na drugi dzień)

Udanych przetworów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz