środa, 24 kwietnia 2013

Ciasto ucierane z malinami i kruszonką.

Ostatnio miałam ogromną ochotę na ciasto z owocami, w domu niestety tylko mrożone maliny, ale starczyły. Wyszło pyszne mięciutkie, delikatne do tego owoce i kruszonka. Ciasto idealne do kawki czy herbatki. Przepis oczywiście znalazłam w blogu "Moje Wypieki" ( najchętnie z tego blogo wszystko bym wyprubowała )


Składniki :

- 200 g masła 
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 160 g cukru 
- 4 duże jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo :

- 600 g dowolnych owoców najlepiej świeże, sezonowe ( używając mrożonych nie należy ich odmrażać prze dodaniem do ciasta i trzeba je oprószyć mąką ziemniaczaną )

Składniki na kruszonkę :

- 150 g mąki 
- 100 g masła schłodzonego
- 50 g cukru

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce.
Przyrządzić kruszonkę :
Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką pokryć po całości owoce.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45-55 minut.


Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta ucierane, kojarzą mi się z sezonem owocowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie bede robic mam maliny od mamy takie pyszne ze wsi.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. ; )
    Czekam na maliny z ogródka, aby takie coś zrobić!

    OdpowiedzUsuń