wtorek, 23 kwietnia 2013

Kluski śląskie z kotletem schabowym i buraczkami.

Niedzielny obiad, taki z mojego rodzinnego domu. Pochodzę ze Śląska i często u nas na niedzielny obiad był serwowany typowo śląski obiad czyli : kluski śląskie, rolada wołowa i modro kapusta. Dla odmiany mama niekiedy zamiast rolady z sosem robiła kotlety schabowe z tłuszczykiem. Oblane nim kluski smakowały równie dobrze co z sosem z rolad i do tego buraczki, pycha. Ja osobiście rzadko robię śląski obiad, jakoś moim mieszkańcom nie przypadł do gustu, może dla tego, że już nie są ze śląska i ja już tak często nie podawałam go ? Ale kluski śląskie często robię, sama uwielbiam je, a najlepiej takie gumiaste pycha.


Składniki na kluski śląskie :

- ziemniaki ( tyle ile zwykle robimy na obiad )
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól
- ewentualnie kurkuma

Składniki na kotlety schabowe :

- plastry schabu
- mąka pszenna
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, mielona papryka czerwona
- olej do smażenia

Składniki na surówkę :

- 3- 4 buraki czerwone
- 1 cebula
- olej
- ocet
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

Przygotowanie klusek śląskich :

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, potłuc tłuczkiem, ostudzić. Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, wyrobić. Podzielić na 4 część, wybrać 1 część i w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, kurkumę opcjonalnie ( kurkuma da kluską ładnego żółtego koloru, u mnie bez ) wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dosypywać mąkę. Formować małe kulki, palcem wyrobić dziurki. Wrzucić do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy wypłyną  na wierzch odkryć, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze z 2-3 minuty.


Przygotowanie kotletów :

Mięso opłukać, osuszyć, rozbić na cienkie kotlety. Panierować w mące, dobrze przycisnąć rękoma mąkę do mięsa, nadmiar strzepnąć. Obtoczyć w jajku, na koniec w bułce tartej, również dobrze przycisnąć. Smażyć na gorącym tłuszczu, z jednej i drugiej strony na zółaty kolor.



Przygotowanie surówki :

Buraczki opłukać, ugotować w wodzie do miękkości, ostudzić. Obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka lub w drobną kosteczkę, dołożyć do buraczków.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Skropić octem i polać olejem. Wymieszać.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz