poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Filety sledziowe w zalewie octowej.

Chociaż śledzie po kaszubsku bardzo nam smakowały to jednak nie ma to jak te w zalewie. Podaje je samodzielnie lub z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach. 


Składniki :

- 500 g solonych filetów śledziowych
- 3-4 cebule

Składniki na zalewę :

- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- parę ziaren ziela angielskiego
- parę liści laurowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli 
- 2 łyżki oleju do skropienia

Przyrządzenie :

Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 min.  Wszystkie składniki zalewy wymieszać w garnku i zagotować, zdjąć z ognia, dołożyć cebulę pokrojoną w piórka i odstawić zalewę do wystygnięcia. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z zalewą, na góre polać olejem i odstawić do lodówki na parę godzin. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz