czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik królewski.

Przepraszam, że dopiero zamieszcza przepis na ten sernik, ale wcześniej nie dałam rady. Serniczek polecam na każdą okazję. U mnie w rodzinnym domu gości on na każde święta.



Składniki na ciasto :

- 400 g mąki
- 200 g masło
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową :

- 1 kg twarogu
- 400 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek zapachowy pomarańczowi
- 50 g rodzynek

Przyrządzenie ciasta :

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę starkować jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. 

Przyrządzenie masy serowej :

Twaróg wyłożyć do miski dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto na to starkować resztę ciasta. Piec w temperaturze  
180°C  około 1 godziny.

Udanych wypieków :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten sernik, ale bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię bardzo podobny, ale nie dodaję rodzynek. Jeden z lepszych serników :)

    OdpowiedzUsuń