poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kurczak pieczony na butelce z piwem.

Kurczak upieczony w ten sposób jest bardzo smaczny, chrupiąca skórka, soczysty i mięciutki w środku, a do tego łatwy i szybki w przygotowaniu. Podany z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką smakuję wyśmienicie. Polecam.


Składniki :

- 1 cały kurczak
- ulubione przyprawy ( u mnie sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek, majeranek )
- olej
- ziemniaki ( tyle co zwykle robimy na obiad )
- 1 marchew
- 2 cebule

Przyrządzenie :

Mięso umyć, osuszyć, wyciąć szyjkę i kuper, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 200ºC. Butelkę namoczyć w gorącej wodzie i usunąć naklejki. Butelkę otworzyć i trochę odlać do szklanki do podlewania mięsa. Na butelkę nadziać kurczaka, tak, aby szyjka butelki wyszła koło szyi kurczaka, postawić na blaszkę lub brytfankę, wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 2 godzin, co jakiś czas podlewając piwem. Po upieczeniu kurczaka należy odstawić na jakieś 10-15 minut, żeby soki ze środka nam nie powypływały a zostały w mięsie.
Warzywa obrać, umyć i pokroić, ziemniaki w dużą kostkę lub w talarki, marchew w pół talarki, a cebulę w większe piórka. Przełożyć do miski, przyprawić solą, przyprawą do ziemniaków lub czym kto woli, polać olejem lub oliwą z oliwek, wymieszać. Po połowie pieczenia się mięsa na blaszkę wyłożyć warzywa, w razie potrzeby polać olejem. Podawać z ulubioną surówką. 


Smacznego :)
   

1 komentarz: