czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.

Zastanawiałam się jakie tu zrobić ciasto z truskawkami. Najbardziej mi pasowało i największa ochotę miałam właśnie na drożdżowe. Ciasto wyszło wyśmienite, pulchne, delikatne i te truskawki z kruszonką, pycha. 
Gorąco polecam.


Składniki na ciasto :

- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych (ja użyłam suszonych)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka w temp. pokojowej
- szczypta soli


Składniki na kruszonkę :

- 50 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąk
- 6 łyżek cukru

Dodatkowo :

- 250 g truskawek

Przyrządzenie :

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Drożdże umieścić w misce, zasypać 1 łyżką cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dolać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem na jakieś 15-30 min w ciepłe miejsce, aby urosły. 
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, sól i drożdże suche lub rozczyn. Dodając suchych drożdży należy wlać letnie mleko bezpośrednio do maki. Wyrobić ciasto, na koniec dod roztopione, ostudzone masło, wszystko wyrobić na jednolita, gładka, elastyczna masę
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułka tarta. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na 30 min. 
Między czasie zrobić kruszonkę :
Składniki umieścić w misce, wyrobić palcami na kruszonkę.
Po ponownym wyrośnięciu na ciasto ułożyć umyte, osuszone, pokrojone na pół truskawki i posypać kruszonka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175°C i piec przez 35-45 minut.


Udanych wypieków :)


3 komentarze:

  1. czekam aż wrócę do domu i mama będzie mnie wypatrywać z gorącą drożdżówą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przed chwilką upieczone, jeszcze trochę ciepłe i przepyszne. Dziękuję za przepis, zrobiłam z rabarbarem i rozpływa się w ustach. Puszyste i lekkie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i ciasto smakowało. Pozdrawiam.

      Usuń