czwartek, 13 czerwca 2013

Marynowana czerwona papryka z chili i miodem.

Paprykę w ten sposób robiłam rok temu, bardzo nam smakowała. Chili i miód idealnie pasuja do czronej papryczki.


Składniki na słoiki :

- 1 kg papryki czerwonej
- liść laurowy
- ziele angielskie

Składniki na zalewę :

- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżki gorczycy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka miodu (na każdy słoik)
- 1 łyżka oleju (na każdy słoik)

Przygotowanie :

Paprykę umyć, osuszyć, pozbyć się gniazdek, pokroić w grube paski. Ułożyć ciasno w wyparzone słoiki, dodać po 2 liście laurowe i po parę kulek ziela angielskiego. 


Przyrządzeni zalewy :

Do garnka wlać ocet, wodę, dodać chili, gorczycę, cukier i sól, zamieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. Ostudzoną zalewą zalać słoiki z papryka, tak aby ją zakryło. Do każdego słoika dodać po łyżeczce miodu i łyżce oleju. Słoiki zamknąć, przełożyć do garnka z wyłożona ściereczka, zalać do połowy woda i pasteryzować 10 min. Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka, ostudzić. Najlepiej smakują po paru tygodniach jak dobrze przejdą smakami.

Polecam !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz