czwartek, 27 czerwca 2013

Babeczki z truskawkami i kruszonką.

Ciag dalszy truskawek. Trzeba z nich jeszcze korzystać póki są, żeby później nie żałować "ale by się zjadło". Oto kolejna propozycja na wykorzystanie truskawek. Babeczki wyszły przepyszne, delikatne, mięciutkie i ten aromat podczas pieczenia, pycha.
Polecam, babeczki robi się łatwo i szybko.



Składniki na babeczki :

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- 200 g truskawek

Składniki na kruszonkę :

- 20 g masła
- 4 łyżki maki
- 3 łyżki cukru



Przyrządzenie :

Truskawki oszpatułkować, umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałeczki. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce zmiksować krótko jajka, dodać stopniowo cukier, olej i śmietanę, krótko zmiksować. Do miski z mąką dodać pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać i dodać do masy jajecznej, połączyć. Formę do babeczek wyłożyć papilotami, przełożyć do nich ciasto. 
Ze składników na kruszonkę palcami wyrobić kruszonkę i posypać nią babeczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175°C i piec przez 35-45 minut. Ostudzić na  kratce.   


Smaczneo :)



  •                                       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz