poniedziałek, 1 lipca 2013

Buchty - bułeczki drożdżowe.

Tak moje dzieci pokochały ciasto drożdżowe, że często je robię wyprobywując różne przepisy. Tym razem przepis wzięłam z tej strony. Same ciasto jest idealne, łatwe do zrobienia i super się wyrabia. Jeżeli chodzi o smak, bardziej smakowały mi zwykłe drożdżówki, dzieci zajadały ze smakiem.


Składniki :

- 35 g świeżych drożdży   
- 1/2 kg mąki
- 50  cukru 
- płaska łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- 60 g roztopionego, ostudzonego masła
- ulubiony dżem lub konfitura na nadzienie
- żółtko do posmarowania

Przyrządzenie :

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dod 1 łyżkę letniego mleka i mieszać z taką ilością mąki, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na około kwadrans. 
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajka, letnie mleko, roztopione masło i rozczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą, elastyczną konsystęcje (mi to zajmuje około 10 minut). Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do podwojenia objętości. 
Między czasie formę do pieczenia (u mnie duża, okrągła) wysmarować tłuszczem.
Gotowe ciasto przebić pięścią i podzielić na 12-16 równych części. Uformować kulki, rozpłaszczyć na placki, na środku ułożyć nadzienie, dokładnie zlepić i uformować kulki (tak jak robi się pączki) i poukładać je obok siebie w formie, złaczniem do dołu. Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na około 20-30 minut.


Po napuszeniu nasmarować bułeczki roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec przez około 30 minut.


Po upieczeniu wyjać z piekarnika, ostudzić, łamać się i zajadać. 
Idealne z zimnym mlekiem.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz