Fantakuchen niemieckie, dobrze znane ciasto. Poznałam je właśnie w Niemczech i często je spotykam na różnego rodzaju festynach czy różnych społecznościowych okolicznościach. Ciasto bardzo dobre, biszkopt mocno wilgotny, wyrazisty, krem z bitej śmietany, soczyste mandarynki i cynamon świetnie się komponują. Ciasto ogólnie lekkie, delikatne i orzeźwiające.
Polecam.
Polecam.
Składniki na ciasto :
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 125 ml oleju
- 150 ml fanty
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę :
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 500 ml śmietany 18%
- 3 opakowania śmietanfixu
- 5 opakowań cukru waniliowego (kto lubi mocno słodkie można dodać jeszcze cukier puder ok 100 g)
Dodatkowo :
- puszka mandarynek
- cynamon do posypania
Przyrządzenie ciasta :
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej i fante, zmiksować na gładka masę. Na koniec dodać makę, delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec w 180°C przez 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Przyrządzenie masy :
W jednej misce wymieszać mikserem śmietanę 18% z 3 paczkami cukru waniliowego. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę ze śmietanfixem i 2 paczkami cukru waniliowego. Obie śmietany delikatnie połączyć.
W między czasie na ostudzone ciasto poukładać odsączone mandarynki.
Na mandarynki wyłożyć masę, wyrównać. Schłodzić lodówce przed podaniem posypać cynamonem.
Udanych wypieków :)
Ale super, ciasto z fantą :D Do tego śmietankowa masa, musiało smakować bardzo dobrze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i baardzo inspirujący :D
OdpowiedzUsuńpolperfekcyjna.pl