Takie ziemniaczki często jadałam u mojej babci. Robiła je dodając do nich jeszcze skwareczki. Smakowały wyśmienicie i już więcej niczego nie potrzebowały.
Składniki :
- młode ziemniaczki (tyle co zwykle gotujemy)
- 2-3 cebule
- 200 ml kwaśnej śmietany
- garść posiekanego koperku
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
Przyrządzenie :
Ziemniaki umyć i oskrobać. Włożyć do garnka, zalać woda, posolić i ugotować. Między czasie obrać cebulki, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać śmietanę, koperek, doprawić sola i pieprzem i gotować około 2 minut. Sosem polać ugotowane, odcedzone ziemniaczki, posypać koperkiem.
Smacznego:)
I do tego zimny chlodniczek z duza iloscia koperku,ogorka i rzodkiewki i to jest typowo wiejski obiadek.
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
OdpowiedzUsuń