wtorek, 11 czerwca 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.

Delikatne, mięciutkie mięsko przyrządzone na różny sposób zawsze smakuje. Podane z młodymi ziemniaczkami polanymi sosem i ulubioną surówką smakuje rewelacyjnie, idealne danie na niedzielny obiad.


Składniki :

- kawałki polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- olej kujawski o smaku pomidorów, czosnku i bazylii
- liść laurowy, ziele angielskie
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki mąki do zgęszczenia

Przyrządzenie :

Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się błonki. Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, polać olejem smakowym, po nacierać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kawałki mięsa z obu stron i przełożyć do brytfanki lub garnka. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele i dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewać wodą . Na koniec rozrobić mąkę z wodą i zgęścić sos, doprać. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką . 

Smacznego !




1 komentarz: