niedziela, 9 czerwca 2013

Blok - ciasto.

Ciasto czekoladowe na mleku w proszku. Bardzo często go jadam, ale jeszcze nie miałam okazji go zrobić. Ostatnio mężowi tak zasmakowało, że musiałam mu go zrobić. Zajadał się nim, aż miło...


Składniki :

- 500 g mleka w proszku najlepiej "niebieskiego"
- 1 kostka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g herbatników
- 100 g orzechów laskowych drobno pokrojonych
- 200 g czekolady kuveture lub 4 łyżki kakao (ja nie miałam)

Przyrządzenie :

W dużym garnku wymieszać mleko w proszku z pokruszonymi herbatnikami. W mniejszym garnku rozpuścić masło z mlekiem, cukrem i czekolada lub kakao. Uzyskaną masę przel do mleka z herbatnikami i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie przelać wszystko do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Po przestygnięciu włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin.



Smacznego :)


   

2 komentarze:

  1. Ten przepis jest nie udany nie polecam :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak mi przykro, że ciasto się nie udało:(Mi ten pzepis zwsze wychodzi, a robię bardzo często.

    OdpowiedzUsuń