Składniki :
- 450 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 60 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 180 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na masę serową :
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
Składniki na kruszonkę :
- 50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową :
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
Składniki na kruszonkę :
- 50 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąki
Przyrządzenie ciasta :
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne ( około 10 minut). Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przyrządzenie masy serowej :
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie utrzeć mikserem.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Masę serową rozsmarować na cieście zostawiając 2 cm odległość od brzegów. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
bardzo brakuje mi w mojej diecie tego typu bułeczek, ale cóż ;]
OdpowiedzUsuńMimo wszystko mogę nacieszyć się ich widokiem ;]