Danie choć kaloryczne, bardzo smaczne, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Farsz z mięsa mielonego, pieczarki plus żółty ser świetnie się komponują, do tego chrupiący naleśnik, pycha. Idealne danie na obiad lub kolację. U mnie w domu mogli by je jeść na okrągło.
Składniki na ciasto naleśnikowe :
- 1/2 kg mąki
- 2500 ml wody gazowanej
łyżeczka soli
- jajko
Składniki na farsz
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Dodatkowo :
- 200 g sera żółtego tarkowanego
- olej do smażenia
Przyrządzenie naleśników :
Jajko roztrzepać, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką (ciasto powinno być rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron na blade placki. Odstawić do wystygnięcia.
Przyrządzenie farszu :
Pieczarki umyć, ewentualnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać również drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć do momentu wyparowania wody z pieczarek. Dodać mięso, przyprawić i podsmażyć wszystko razem.
Na połowę naleśnika nakładać farsz, posypać żółtym serem i przykryć drugą połową naleśnika. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Tak przygotowane naleśniki smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ketchupem lub ulubioną surówką.
Smacznego :)
Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤