czwartek, 8 maja 2014

Naleśniki z mięsnym farszem.

Danie choć kaloryczne, bardzo smaczne, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Farsz z mięsa mielonego, pieczarki plus żółty ser świetnie się komponują, do tego chrupiący naleśnik, pycha. Idealne danie na obiad lub kolację. U mnie w domu mogli by je jeść na okrągło.



Składniki  na ciasto naleśnikowe :

- 1/2 kg mąki
- 2500 ml wody gazowanej
łyżeczka soli
- jajko

Składniki na farsz

- 1/2 kg mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Dodatkowo :

- 200 g sera żółtego tarkowanego
- olej do smażenia

Przyrządzenie naleśników :

Jajko roztrzepać, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką (ciasto powinno być rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron na blade placki. Odstawić do wystygnięcia.

Przyrządzenie farszu :

Pieczarki umyć, ewentualnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać również drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć do momentu wyparowania wody z pieczarek. Dodać mięso, przyprawić i podsmażyć wszystko razem. 

Na połowę naleśnika nakładać farsz, posypać żółtym serem i przykryć drugą połową naleśnika. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Tak przygotowane naleśniki smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ketchupem lub ulubioną surówką.


Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń