czwartek, 1 maja 2014

Gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki u mnie goszczą bardzo często, ale nie miałam jeszcze okazji umieścić ich na moim blogu.


Składniki :

- 1 kg mięsa mielonego 
- torebka ryżu
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 
czerwona papryka w proszku, maggi, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 kostka rosołowa
- 1 duża główka białej kapusty
- puszka przecieru pomidorowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- parę plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany


Przyrządzenie :

Ryż ugotować na półtwardo. Z kapusty wydrążyć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, gotować na małym ogniu i usuwać odrywające się liście od główki kapusty. Z liści odciąć zgrubiałe końcówki. 

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, zeszkloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.

Gotowy farsz nakładać na obgotowane liście kapusty, zwinąć gołąbki. 

W dużym garnku ułożyć plastry boczku, przykryć pozostałymi liśćmi i ułożyć ściśle gołąbki. Przyprawić, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z kostki rosołowej, tak żeby przykryć gołąbki. Na wierzch ułożyć liście. Gotować na małym ogniu. Po około 30 minutach dodać przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze z godzinę pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą i śmietaną. Gołąbki podawać polane sosem.


Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz