Gołąbki u mnie goszczą bardzo często, ale nie miałam jeszcze okazji umieścić ich na moim blogu.
Składniki :
- 1 kg mięsa mielonego
- torebka ryżu
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
czerwona papryka w proszku, maggi,
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 kostka rosołowa
- 1 duża główka białej kapusty
- puszka przecieru pomidorowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- parę plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany
Przyrządzenie :
Ryż ugotować na półtwardo. Z kapusty wydrążyć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, gotować na małym ogniu i usuwać odrywające się liście od główki kapusty. Z liści odciąć zgrubiałe końcówki.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, zeszkloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.
Gotowy farsz nakładać na obgotowane liście kapusty, zwinąć gołąbki.
W dużym garnku ułożyć plastry boczku, przykryć pozostałymi liśćmi i ułożyć ściśle gołąbki. Przyprawić, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z kostki rosołowej, tak żeby przykryć gołąbki. Na wierzch ułożyć liście. Gotować na małym ogniu. Po około 30 minutach dodać przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze z godzinę pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą i śmietaną. Gołąbki podawać polane sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz