Ciasto kokosowe, masa serowa i pyszny sos malinowy doskonale się komponują. Chociaż za kokosem nie przepadam, te połączenie bardzo mi smakowało. Masa z serka mascarpone i jogurtu jest delikatna, puszysta i nie za słodka, może posłużyć za przełożenie innych ciast czy nawet tortu. Polecam.
Składniki na ciasto :
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g wiórek kokosowych
Składniki na masę :
- 500 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego 10 %
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na sos z malin:
- 200 g malin
- 30 g cukru
- 1 opakowanie śmietanfixu (ja pominęłam)
Przyrządzenie ciasta :
Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i dokładnie połączyć mikserem. Na koniec dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste. Ciasto wyłożyć na okrągłą lub podłużną, średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.
Przyrządzenie masy :
Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać jogurt oraz cukier puder, ubić na puszystą masę.
Przyrządzenie sosu:
Do malin dodać cukier oraz śmietanfix dokładnie zblendować.
Na wystudzone ciasto wyłożyć gotową masę, na masę nałożyć ozdobnie sos z malin.
Smacznego :)
pychotka!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńJuż tam jestem:)
OdpowiedzUsuńPyszne, proste ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń