Sernik bez pieczenia na biszkopcie z morelami. Delikatny, puszysty, śmietankowy po prostu pyszny. Łatwy i szybki w przygotowaniu jedynie trzeba na niego trochę poczekać, by dobrze stężał. Polecam.
Składniki na biszkopt :
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
Składniki na masę :
- 750 g serka typu quark
- 300 ml śmietany kremówki
- 70g-100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 opakowania żelatyny w proszku
Dodatkowo :
- 1 puszka moreli
- cukier puder do posypania
Przyrządzenie :
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier, następnie żółtka. Dokładnie połączyć. Na koniec partiami dodać mąkę i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej blaszki na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Przyrządzenie masy :
Żelatynę rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu, odstawić. Serek, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny delikatnie połączyć mikserem. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej, połączyć (ja to robiłam delikatnie mikserem). Żelatynę podgrzać tak aby się roztopiła i wlać delikatnie do masy, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Na spodzie wyłożyć 1/3 masy serowej, następnie poukładać dobrze odsączone morele. Wyłożyć pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz