Rybkę uwielbiam w każdej postaci, dziś polecam pieczonego pstrąga w ziołach z cytryną.
Składniki :
- 1-2 pstrągi (u mnie mrożone)
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- sól morska, kolorowy pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- trochę masła
Przyrządzenie :
Świeżą rybę patroszymy, usuwamy łuski, mrożoną odmrażamy i płuczemy, dokładnie odsączamy. Przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem z każdej strony i w środku, odstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Oliwę mieszamy z sokiem z połowy cytryny i nacieramy nią całą rybę. Do środka wkładamy natkę pietruszki, bazylię, plastry cytryny i kawałeczek masła. Masło również układamy na rybę. Owijamy rybę folią aluminiową układamy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut.
Smacznego :)
Super przepis. Pstrag wyszedl pyszny. Polaczenie oliwy, cytryny i masla tworzy sos, dzieki ktoremu ryba wychodzi soczysta. Od siebie dodalem tylko pieprzu cytrynowego, bo idealnie pasuje mi do pstraga. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Pstrag wyszedl pyszny. Polaczenie oliwy, cytryny i masla tworzy sos, dzieki ktoremu ryba wychodzi soczysta. Od siebie dodalem tylko pieprzu cytrynowego, bo idealnie pasuje mi do pstraga. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń