niedziela, 27 kwietnia 2014

Pstrąg pieczony.

Rybkę uwielbiam w każdej postaci, dziś polecam pieczonego pstrąga w ziołach z cytryną. 


Składniki :

- 1-2 pstrągi (u mnie mrożone)
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- sól morska, kolorowy pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- trochę masła

Przyrządzenie :

Świeżą rybę patroszymy, usuwamy łuski, mrożoną odmrażamy i płuczemy, dokładnie odsączamy. Przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem z każdej strony i w środku, odstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Oliwę mieszamy z sokiem z połowy cytryny i nacieramy nią całą rybę. Do środka wkładamy natkę pietruszki, bazylię, plastry cytryny i kawałeczek masła. Masło również układamy na rybę. Owijamy rybę folią aluminiową układamy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Super przepis. Pstrag wyszedl pyszny. Polaczenie oliwy, cytryny i masla tworzy sos, dzieki ktoremu ryba wychodzi soczysta. Od siebie dodalem tylko pieprzu cytrynowego, bo idealnie pasuje mi do pstraga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Pstrag wyszedl pyszny. Polaczenie oliwy, cytryny i masla tworzy sos, dzieki ktoremu ryba wychodzi soczysta. Od siebie dodalem tylko pieprzu cytrynowego, bo idealnie pasuje mi do pstraga. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń