Taka właśnie roladka chodziła za mną już od dawna. Mocno czekoladowa. Biszkopt czekoladowy, masa czekoladowa i czekoladowa polewa, dodatkowo truskawki, idealne ciasto dla miłośników czekolady.
Składniki na ciasto :
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- 16 g cukru wanilinowego
Składniki na masę :
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany kremówki
Składniki na polewę :
- 100 g czekolady (u mnie gorzka)
- 30 g masła
Przyrządzenie ciasta :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier, miksować. Dodawać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać.Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na czystą ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę razem z ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Przyrządzenie masy :
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić, ostudzić. Ostygniętą czekoladę zamieszać i wstawić na godzinę do lodówki, Po tym czasie zmiksować mikserem na puszystą masę.
Przyrządzenie polewy :
Czekoladę rozpuścić razem z masłem, ostudzić.
Ostudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę.Przełożyć masą i z powrotem zwinąć. Schłodzić ciasto w lodówce parę godzin, przed podaniem polać polewą.
Przyrządzenie polewy :
Czekoladę rozpuścić razem z masłem, ostudzić.
Ostudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę.Przełożyć masą i z powrotem zwinąć. Schłodzić ciasto w lodówce parę godzin, przed podaniem polać polewą.
Smacznego :)
Witam,
OdpowiedzUsuńchciałabym przedstawić ofertę współpracy, ale nie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj na blogu. Bardzo proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam,
Aneta