niedziela, 23 marca 2014

Babka z ajerkoniakiem.

Jedną babkę z ajerkoniakiem można już znaleźć na moim blogu. Osobiście polecam tą, jest bardziej wilgotna, miększa i delikatniejsza i bardzo aromatycna.



Składniki na ciasto :

- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 ml oleju
- 250 ml ajerkoniaku
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier :

- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka

Przyrządzenie ciasta :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Na zmianę powoli dodawać olej oraz ajerkoniak. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ostudzić w formie.

Przygotowanie likieru :

Do miski wsypać cukier puder wlać mleko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać cukrem kiedy lukier jest za rzadki lub mleka kiedy za gęsty. 
Gotowym lukrem polać ostudzoną babkę.



Udanych wypieków :)


1 komentarz:

  1. Wielkanocne wypieki, trzeba się przygotować , przemyśleć co się upiecze, ale babka to jest tradycja:)

    OdpowiedzUsuń