Babeczki jogurtowe, delikatne z chrupiącą skórką i mięciutkie w środku.
Idealne na Wielkanoc i nie tylko.
Idealne na Wielkanoc i nie tylko.
Składniki :
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku
- 1/2 łyżeczki sody
Przyrządzenie :
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przyrządzoną masą, mikserem na najniższych obrotach bądź szpatułką. Przełożyć do formy na babeczki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić wyjmując z formy. Udekorować wedle uznania.
Udanych świątecznych wypieków:)
Cudne!
OdpowiedzUsuńJakie urocze babeczki! *.*
OdpowiedzUsuńCudowności!