wtorek, 15 kwietnia 2014

Babeczki jogurtowe.

Babeczki jogurtowe, delikatne z chrupiącą skórką i mięciutkie w środku.
Idealne na Wielkanoc i nie tylko.


Składniki :

- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru 
-  opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku 
- 1/2 łyżeczki sody


Przyrządzenie :

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przyrządzoną masą, mikserem na najniższych obrotach bądź szpatułką.  Przełożyć do formy na babeczki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić wyjmując z formy. Udekorować wedle uznania.


Udanych świątecznych wypieków:)

2 komentarze: