sobota, 19 kwietnia 2014

Chlebek wielkanocny.

Korzystając z ostatniego wpisu przed świętami pragnę wszystkim odwiedzającym mojego bloga oraz ich rodziną złożyć najserdeczniejsze życzenia Wielkanocne. Smacznego jajka i mokrego Dyngusa:)

 

Składniki :

- 3 szklanki mąki dowolnej plus do podsypania
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant 
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru

Dodatkowo :

- 1 żółtka do posmarowania
- 4 jajka ugotowane na twardo razem ze skorupkami

Przyrządzenie :

Składniki na ciasto połączyć i wyrobić przez kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, jeszcze raz wyrobić. Oderwać kawałek ciasta i odłożyć na dekoracje. Z ciasta uformować długi wałeczek. Zapleść ( skręcić) go ozdobnie jak wianek. Końce zlepić. Położyć na blachę na papierze do pieczenia. Pozostawić ok 30 min do wyrośnięcia. Z pozostawionego ciasta wyciąć foremkami ozdoby. Gdy chlebek trochę urośnie, posmarować go rozmąconym żółtkiem. Ułożyć dekoracje również posmarować żółtkiem. Położyć ugotowane jajka ( trzeba posmarować skorupki tłuszczem, żeby się nie przykleiły do ciasta). Lekko je docisnąć. Wstawić do nagrzanego do  180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut do zrumienienia się ciasta. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Do pieczenia użyłam białych ugotowanych na twardo jajek, po wystygnięciu ciasta zamieniłam je na pisanki.


Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz