niedziela, 13 kwietnia 2014

Rolada biszkoptowa z malinami.

U mnie znów rolada. Tym razem jasna z jasną, kremową masa z dodatkiem malin. Pycha polecam:)

 

Składniki na ciasto :

- 5 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę :

- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki

Dodatkowo :

- 100 g świeżych malin
- cukier puder do obsypania

Przyrządzenie ciasta :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, następnie dodawać żółtka jedno po drugim i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć, mikserem na najniższych obrotach bądź szpatułką.
Gotową masę wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 13-15 minut do suchego patyczka. 
Przygotować czysta ściereczkę. Po upieczeniu ciasta od razu przełożyć go na przygotowaną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i szybko zwinąć ciasto razem z ściereczką w wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Przyrządzenie masy :

Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić, ostudzić. Ostygniętą czekoladę zamieszać i wstawić na godzinę do lodówki, Po tym czasie zmiksować mikserem na puszystą masę. 

Maliny opłukać, odsączyć. Wystudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę, w środek wyłożyć masę, na masę ponakładać maliny. Zwinąć roladę. schłodzić w lodówce około 1 godziny. Przed podanie posypac cukrem pudrem.



Udanych wypieków:)


2 komentarze: