U mnie znów rolada. Tym razem jasna z jasną, kremową masa z dodatkiem malin. Pycha polecam:)
Składniki na ciasto :
- 5 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę :
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo :
- 100 g świeżych malin
- cukier puder do obsypania
Przyrządzenie ciasta :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, następnie dodawać żółtka jedno po drugim i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć, mikserem na najniższych obrotach bądź szpatułką.
Gotową masę wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 13-15 minut do suchego patyczka.
Przygotować czysta ściereczkę. Po upieczeniu ciasta od razu przełożyć go na przygotowaną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i szybko zwinąć ciasto razem z ściereczką w wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przyrządzenie masy :
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić, ostudzić. Ostygniętą czekoladę zamieszać i wstawić na godzinę do lodówki, Po tym czasie zmiksować mikserem na puszystą masę.
Maliny opłukać, odsączyć. Wystudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę, w środek wyłożyć masę, na masę ponakładać maliny. Zwinąć roladę. schłodzić w lodówce około 1 godziny. Przed podanie posypac cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Bardzo lubię te zakręcone ciacha ,piękna rolada!!.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń