sobota, 2 sierpnia 2014

Owocowe tartaletki na kruchym spodzie.

Idealne kruche ciasto, dżem lub masa budyniowa do tego kolorowe owoce czego chcieć więcej. U mnie podane na urodziny dziecka cieszyły się powodzeniem. Na dole propozycja szaszłyków owocowych, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam.


 Składniki na ciasto kruche :

- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 - 4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo :

- ulubiony dżem do posmarowania tarteletek lub masę budyniową (u mnie dżem)
- kolorowe owoce


Przyrządzenie ciasta kruchego :

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Wymieszać szybko masło z mąką starając się je wetrzeć w mąkę. Powoli dodawać wodę i całość siekać i mieszać za pomocą zimnego noża, aż się połączy. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na 3 mm grubości placek. Małe foremki do tarty wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w paru miejscach. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia z grochem bądź kulkami ceramicznymi, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 12 minut. Następnie usunąć papier z grochem i piec jeszcze przez kolejne 12 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzone posmarować dżemem lub masą ponakładać umyte owoce.

Propozycja podania owoców w wersji szaszłyków.


Smacznego :)






1 komentarz: