niedziela, 3 sierpnia 2014

Żeberka w sosie własnym.

Żeberka uwielbiam w każdej postaci, czy to gotowane w zupie wyciągnięte i zjedzone z musztardą, czy w miodzie czy też w sosie. U mnie najczęściej podawane w sosie, najbardziej lubiane przez domowników.



Składniki :

- 1 kg żeberek
- przyprawy : sól, pieprz, papryka czerwona w proszku (słodka i ostra), majeranek
- 2 listki liścia laurowego
- parę kulek ziela angielskiego
- 2 cebule
-3-4 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości. Osuszyć i przyprawić przyprawami. Wstawić do lodówki na parę godzin bądź całą noc. Następnie obtoczyć w mące (strzepując nadmiar) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć do dużego rondla.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na łuszczu gdzie było podsmażane mięso. Przełożyć do rondla z mięsem, dodać liść, ziele zalać wodą do przykrycia mięsa i dusić na wolnym ogniu do miękkości (około1,5 godzin). W razie rzadkiego sosu zagęścić go mąką rozrobioną z wodą.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz