poniedziałek, 25 lutego 2013

Surówka z białej kapusty w słoikach.

Surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i czerwonej papryki. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, bez pasteryzacji może postać w lodówce do 2 miesięcy.


Składniki :

- główkę białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki oleju

Składniki na zalewę :

- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli


Przyrządzenie :

Warzywa obrać i umyć. Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Składniki umieścić w dużej misce.

Przyrządzenie zalewy :

Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa, wymieszać. Odstawić na całą noc do lodówki. Po czym wlać olej, wymieszać i przełożyć do słoików, nie pasteryzować. 

Polecam !



9 komentarzy:

  1. Świetna ! Chyba jutro wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super cieszę się,że przepis się spodobał na tyle, żeby go wypróbować. Mam nadzieję,że surówka smakuję. Smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy mozna ja pasteryzowac i wtedy dłużej przechowywac czy raczej nie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sory, że nie odpisywałam, le to z przyczyn technicznych:( Ja jeszcze jej nie psteryzowałam, sadzę, że straciłaby smak. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Pozostałą zalewę należy rozlać do wszystkich słoików?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy nie zepsuje się bez pasteryzowania?

    OdpowiedzUsuń