sobota, 2 lutego 2013

Zapiekany szpinak w cieście francuskim.

Dziś polecam szpinak zapiekany w cieście francuskim.Szybkie danie łatwe do zrobienia. Smakuje nawet tym co mówią, że nie lubią szpinaku. Na szczęście wszyscy u mnie w domu przepadają za szpinakiem, dlatego te danie jest często serwowane przeze mnie, najczęściej na kolację.



Składniki :

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
- opakowanie sera gorgonzola, bądź, jak kto woli, sera feta
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera tarkowanego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Przyrządzenie :

Do garnka włożyć szpinak, na małym ogniu rozmrozić. Do rozmrożonego szpinaku wcisnąć czosnek, zeszkloną na patelni cebulkę, pokruszony ser gorgonzola, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać i chwilkę poddusić do momentu wyparowania nadmiernej wody, można też dodatkowo odcedzić na sitku.Na natłuszczoną, bądź wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, kładziemy ciasto francuskie, zostaiając na bok tak żeby można jeszcze nim przykryć farsz.



Na ciasto wykładamy przygotowany farsz, posypujemy tarkowanym serem, pszykrywamy pozostałym ciastem.





Zawijamy pozostałym ciastem, nożem nakuwamy ciasto w paru miejscach oraz  roztrzepanym jajkiem smarujemy  ciasto.


Pieczemy w 180ºC około 30 min.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz