środa, 20 lutego 2013

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki.

Pancakes są to amerykańskie naleśniki, trochę się różnią od naszych w wykonaniu i w smaku, ale równie smaczne co nasze. Moje dzieciaczki zajadały. Można je podać wedle uznania, u mnie z bitą śmietaną i malinami oraz z syropem klonowym. Wyśmienite na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.





Składniki :

- 225g mąki
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 duże jajka , roztrzepane
- 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 300ml mleka

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki umieścić w misce ( masło ostudzone ), wyroić mikserem na gładką masę. Odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy na górnej części naleśnika będą pojawiały się bąbelki to czas, żeby przewrócić naleśnik na drugą stronę, smażyć jeszcze z jedną minutkę.
Podawać jeszcze ciepłe.



Smacznego!












9 komentarzy:

  1. Uwielbiam je! Zawsze zajadam je na śniadanko w sobotę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja smakowicie i zaraz zrobie

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze przyznam się Wam, że roiłam je poraz pierwszy, ale od razu się w nich zakochaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam i zakalce mi wyszly moze dla tego ze wsypalam troche maki zytniej bo chcialam zeby bylo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś raz zrobiłam podobne, też nam smakowały :) ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń