niedziela, 24 lutego 2013

Delikatne babeczki.

Wcześniej robiłam podobne tylko czekoladowe. Dziś nie dodałam do nich kakao, a ciemną czekoladę zastąpiłam czekoladą białą. Wyszły przepyszne. Skórka chrupiąca a środek  mięciutki i delikatny. Na babeczkach delikatna masa z serka mascarpone i śmietany. Ozdobione już nieco pod Wielkanoc.


Składniki na ciasto :

- 140g masła
- 60g poszatkowanej białej czekolady
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
-1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% ( ja dałam 30 % )

Składniki na krem :

- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki


 Przyrządzenie ciasta na babeczki :


Do rondelka  włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać. Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut w temperaturze 180ºC .

Przyrządzenie masy :

Serek mascarpone delikatnie zmiksować, dodać śmietanę i chwilkę miksować. Nakładać na ostygnięte babeczki. 
Babeczki ozdobić wedle uznania.


Smacznego !




2 komentarze: