niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z taflą słonecznika.

Ja dla swojej Walentynki zrobiłam jego ulubione ciasto czekoladowe z taflą słonecznika. Ciasto zawiera wszystko to co w ciastach lubimy najbardziej.
To dla Ciebie Kochanie :)


Składniki na ciasto :

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3 łyżki wody
- 8 łyżek oleju

Składniki na tafle słonecznika :

- około 400 g słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła 
- 3 łyżki mleka

Składniki na masę :

- 1/2 kostki masła
- 1 puszka karmelu krówka

Składniki na polewę : 

- 100 g czekolady 70 % kakao
- 100 ml mleka
- łyżka masła 
- łyżka cukru

Przyrządzenie ciasta :

Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i mikserem wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC, wstawić ciasto i piec 30-35 minut.

Przyrządzenie tafli :

Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać i dodać słonecznik wszystko wymieszać i zagotować. Tak przygotowane składniki przełożyć do tej samej formy co był pieczony biszkopt na papier do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Przyrządzenie masy :

Masło rozpuścić w rondelku dodać masę z puszki, wymieszać i gotowe.

Przyrządzenie polewy :

W rondelku rozdrobnić czekoladę, do niej dodać gorące mleko ( zagotowane ), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy.Wylać na przyrządzone ciasto.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół, na dolnej części wyłożyć połowę masy z krówki, na to wyłożyć taflę słonecznika i na to resztę masy z krówki. Przykryć drugą połową biszkoptu, przycisnąć na to wylać polewę. Ozdobić wedle uznania.



Polecam na Walentynki i nie tylko :)
Smacznego !



sobota, 9 lutego 2013

Leczo.

Dziś przepyszne leczo, ja osobiście przepadam za nim, a dziś wyszło rewelacyjnie. 


Składniki :

- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółtak
- 2-3 papryki czerwone
-1 marchew
- 2 pętka ulubionej kiełbasy
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, paprykę mieloną
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, dodać czosnek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i przełożyć do garnka  ( zważając, żeby tłuszczu nam za dużo nie wleciało ). Na patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę oraz marchew pokrojoną w pół talarki. Przełożyć wszystko do garnka, zalać wodą do przykrycia składników, przyprawić solą, pieprzem, papryką ( kto lubi ostre to można dodać paprykę ostrą ), dodać ziele angielskie, liść laurowy i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentratu oraz mąkę rozrobioną z wodą i zagotować. Gotowe.


 Kto lubi paprykę gorąco polecam.
Smacznego!




piątek, 8 lutego 2013

Lazania.

Dziś moja propozycja na obiad lub na obiado-kolacje to lazania po bolońsku. Z własnym sosem bolonese i beszamelowym.
U mnie przepadają za nią:)

Składniki na sos bolonese :

-  makaron do lazanii płaty
  -  600 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 200 g sera żółtego tarkowanego ( najlepiej parmezan )
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Składniki na sos beszamelowy :

- 4 łyżki masła 
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
-  sól, pieprz

Przyrządzenie sosu bolonese :

Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić dodać mięso i podrobiony czosnek. Podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, przyprawy i dusić około 15 minut pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.Zagotować.

Przyrządzenie sosu beszamelowego :

Do rondla dajemy masło, mąkę oraz trochę mleka. Mieszamy składniki na gładką masę, wlewamy resztę mleka i gotujemy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową.

W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron na niego część sosu bolonese, trochę sosu beszamelowego i trochę ser tarkowanego. W ten sposób robimy kilka warstw do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę makaronu wlać najwięcej sosu beszamel i obficie posypać serem.
Zapiekać w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.


Smacznego!







czwartek, 7 lutego 2013

Faworki.

Jak już wspominałam nie przepadam za pączkami, dlatego u mnie dziś faworki.
Z przepisu mojej teściowej, która specjalnie dla mnie musiała pomyśleć nad proporcjami do ciasta, ponieważ ona wszystko robi na oko:)


Składniki :

- 500 g mąki plus do podsypywania
- 4 żółtka
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka sody
- łyżeczka spirytusu, wódki lub octu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia : olej lub smalec

Przygotowanie :

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Żółtka wyrobić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zsiadłe mleko wybełtane z sodą oraz ze spirytusem. Wymieszać, dodać do mąki i wyrobić miękki, zwarte, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta potłuc je wałkiem z każdej strony. Rozplaskane znów zwinąć i potłuc ( sprawi to, że ciasto będzie lekkie i delikatne ). Tak wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie odkroić kawałek ciasta ( resztę zostawić w lodówce ), rozwałkować cieniutko ciasto (w razie przywierania ciasta do stolnicy podsypywać mąką ) i wycinać z niego paski około szerokości 4 cm i długości 10 cm, na środku zrobić nacięcie i przewinąć  przez nie ciasto. Tak przygotowane faworki smażyć na gorącym tłuszczu z jednej i z drugiej strony. Wyjąć i osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i zajadać :)
Pycha.


Moja mama często robiła z tego ciasta różyczki, wyglądały super. Mi tak ładnie niestety nie wyszły jak mamie, ale są. 
To dla Ciebie mamo:)









środa, 6 lutego 2013

Racuchy na zsiadłym mleku.

Racuchy na zsiadłym mleku, takie co jeszcze robiły nasze mamy i babcie. Pulchne, choć bardziej zbite niż te co robiłam ostatnio , w środku wilgotne ale równie smaczne.
Ja osobiście wolę tamte drożdżowe.


Składniki :

- 300 g mąki
- 2 jajka
- 500 ml zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przyrządzenia :

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier puder, zsiadłe mleko, same żółtka i sól. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z powstałą masą. Tłuszcz rozgrzać, zmniejszyć ogień i nakładać łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, można też podać z ulubioną konfiturą. Ja podałam z domową konfiturą z jagód mojej teściowej.



Zachęcam do wypróbowania, przepis nie jest trudny.Szybko i łatwo się robi i smakuje!
Polecam :)









wtorek, 5 lutego 2013

Zupa pomidorowa na żeberkach.

Bardzo smaczna zupa pomidorowa na żeberkach. 


Składniki :

- porcja żeberek
- włoszczyzna jak na rosół - marchew, seler, pietruszka korzeń, por, cebula
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- paczuszka ryżu lub makaron (ja osobiście wolę ryż)
- liść laurowy 
- ziele angielskie
- przyprawy - sól, pieprz 
- śmietana

Przyrządzenie :

Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować. Naszykować włoszczyznę : marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por i cebulę drobno posiekać.Gdy mięso się zagotuje zebrać szumowiny i dodać włoszczyznę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest w miarę miękkie dodać ryż bądź makaron, gotować aż ryż zmięknie i dodać puszkę pomidorów, chwile pogotować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Można zabielić zupę śmietanką jeszcze w garnku, ja osobiście wolę na talerzu , bo w razie jak mi  zostanie zupa to daję ją do słoika, pasteryzuję i znów mam odłożoną na "czarną godzinę". ( lepiej jest pasteryzować zupy bez śmietany ).


Do zupy proponuję dodać lubczyku świeżego lub suszonego (ja niestety nie miałam), doda to intensywnego smaku.

Naprawdę polecam jest smaczniejsza niż na rosołku z kury.
Smacznego :)




poniedziałek, 4 lutego 2013

Racuchy drożdżowe jak puch.

Bardziej od pączków lubię jeść, jak i robić racuchy. Dziś takie zrobiłam. Leciutkie, pulchne po prostu idealne.


Oto przepis wzięty ze strony "Smaker" :

- 20-30 g drożdży
- 200 g mąki tortowej 
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Przygotowanie :

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym  mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać rozrobione drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
 W szerokim garnku rozgrzać olej (by sprawdzić czy olej jest już odpowiednio gorący, wrzucić na olej odrobinę ciasta jak zacznie syczeć to możemy już zacząć smażyć), zmniejszyć ogień i nakładać łyżką ciasto. Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe opruszyć obwicie cukrem pudrem.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, u mnie rozeszły się od razu ( przepis jest na niewielką porcje, mi wyszło około 18-tu).



Gorąco polecam, naprawdę warto wypróbować!
Smacznego:)






Domowa potrawka z kurczaka.

Dziś na obiad zaserwowałam domową potrawkę z kurczaka, taką co pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Delikatna na domowym rosołku.



Składniki na potrawkę :

- mięso z kurczaka ( ja dałam 8 pałeczek z udka kurczaka)
- 1 marchewkę 
- 1 pietruszkę korzeń
- pół selera
- 1 cebulę
- por kawałek
- ja do rosołu dodaję czosnek więc i tu dodałam 2 ząbki
- ziele angielskie 
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- koperek
- woda

Dodatkowo :

- ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż, w zależności kto co woli,ze wszystkim smakuje dobrze
- ulubiona surówka ( ja do tego zrobiłam sałatę karbowaną z marchewką, cebulką i z pomidorkami w sosie vinegret )

Sposób przyrządzenie :

Mięso opłukać, włożyć do wysokiego rondla bądź garnka. Zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu tak jak gotujemy rosół. Marchew, pietruszkę i seler starkować na tarce na grubych oczkach.Cebulę i czosnek posiekać. Wszystko włożyć do mięsa, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem.


Miękkie mięso wyjąć z garnka i rozstrzępić, pozbyć się kości i podrobić i takie włożyć do wywaru. Mąkę wymieszać z zimną wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.
Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką.


Polecam smacznego:)


sobota, 2 lutego 2013

Zapiekany szpinak w cieście francuskim.

Dziś polecam szpinak zapiekany w cieście francuskim.Szybkie danie łatwe do zrobienia. Smakuje nawet tym co mówią, że nie lubią szpinaku. Na szczęście wszyscy u mnie w domu przepadają za szpinakiem, dlatego te danie jest często serwowane przeze mnie, najczęściej na kolację.



Składniki :

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
- opakowanie sera gorgonzola, bądź, jak kto woli, sera feta
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera tarkowanego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Przyrządzenie :

Do garnka włożyć szpinak, na małym ogniu rozmrozić. Do rozmrożonego szpinaku wcisnąć czosnek, zeszkloną na patelni cebulkę, pokruszony ser gorgonzola, przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać i chwilkę poddusić do momentu wyparowania nadmiernej wody, można też dodatkowo odcedzić na sitku.Na natłuszczoną, bądź wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, kładziemy ciasto francuskie, zostaiając na bok tak żeby można jeszcze nim przykryć farsz.



Na ciasto wykładamy przygotowany farsz, posypujemy tarkowanym serem, pszykrywamy pozostałym ciastem.





Zawijamy pozostałym ciastem, nożem nakuwamy ciasto w paru miejscach oraz  roztrzepanym jajkiem smarujemy  ciasto.


Pieczemy w 180ºC około 30 min.
Smacznego!



czwartek, 31 stycznia 2013

Dobra rada.

U mnie dziś jarzynowa a u was?


A co zrobić jak zostaje nam zupa?
Naszykować czyste, wyparzone, suche słoiki. Wlać do nich zupę, najlepiej gorącą,Naszykować duży garnek.Na dnie garnka umieścić ściereczkę (uniknie to pękania słoików), wstawić słoiki do garnka i zalać, do 3/4 wysokości słoika, wodą, przykryć(jeżeli słoiki wychodzą ponad garnek wtedy można przykryć metalową miską). Pasteryzować 15-20 minut. Po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu, ja trzymam w lodówce.W ten oto sposób mam gotowy obiad na "czarną godzinę".


Tak zrobione słoiki mogą postać parę tygodni.
Polecam:)



środa, 30 stycznia 2013

Pulpety w sosie, ziemniaczki z kapustą kiszoną

Dziś propozycja na smaczny, domowy obiad.Są to pulpety z mięsa mielonego z ziemniaczkami i kiszoną kapustą.Zwykły ale smaczny obiad.Moje dzieci najbardziej lubią najzwyklejsze obiady ale również chętnie próbują czegoś nowego.


Składniki :

- mięso mielone, w zależność od upodobań, ja użyłam  mięsa z łopatki ( u mnie 1 kg na 5 osobową rodzinę) 
- jedna cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- jedno jajko
- sucha bułka namoczona w wodzie
- przyprawy wedle uznania
- trochę wody
- jedna większa marchewka 
- ziemniaki
0,5 kg kapusty kiszonej - ja użyłam kapusty z puszki, zakupionej w Niemczech (nie orientuję się czy taka jest  do kupienia w Polsce), jest ona słodsza
- kostka rosołowa
- boczek
- kilka liści laurowych 
- ziele angielskie

Przygotowanie :

Mięso umieścić w misce dodać drobno posiekaną cebulkę, wcisnąć czosnek, dodać jajko, bułkę namokniętą , przyprawy, ja dodaję trochę wody (wtedy pulpeciki będą miększe).Wszystkie składniki wymieszać i uformować pulpety (formując ręce maczam w wodzie wtedy mięso tak się nie lepi do dłoni i dobrze się formuje).Marchewkę zetrzeć na większych oczkach.


Obrać i ugotować ziemniaki.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpeciki z jednej i z drugiej strony.


Podsmażone przełożyć do rondla lub garnka, dodać liść laurowy,ziele angielski oraz startą marchewkę.Zalać ciepłą wodą i dusić do miękkości.



Po uduszeniu wyłożyć pulpety na talerz a pozostały sosik zagęścić mąką z wodą doprawić i chwilę pogotować.

Między czasie ugotować kapustę w bulionie z kostki rosołowej.Ugotowaną odsączyć przyprawić pieprzem dodać podsmażony boczek i surówka gotowa.


Szczerze pisząc nie robiłam jej jeszcze z takiej normalnej  kapusty kiszonej więc nie wiem jak by smakowała.Jak już pisałam ta kapusta z puszki, choć też jest kiszona, jest o wiele słodsza i naprawdę bardzo smaczna.
A oto propozycja surówki z normalnej kapusty kiszonej równie smaczna:
Do kapusty dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiatkowaną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem, dodać olej i ocet wymieszać i gotowe.
Polecam i smacznego:)









wtorek, 29 stycznia 2013

Kruche ciasteczka z dżemem.

Jedne z ciasteczek, które najczęściej piekę nie tylko z okazji świat. Są idealnie kruche i delikatne. Pojawiły się już na moim blogu z samego początku jego pisania. Polecam.


  Składniki na ciasto :

- 300 g masła
- 130 g cukru
- 4 żółtka 
- 400 g mąki
- 2 paczki cukru waniliowego

Ponadto :
- dżem dowolnego smaku
- 100 g mielonych orzechów włoskich (można pominąć)


Przygotowanie :

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto zwinąć w folię spożywczą i schłodzić przez parę godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Po schłodzeniu uformować kulki w wielkości małych klusek śląskich, każda kulkę obtoczyć w orzechach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie małym palcem wydrążyć dziurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec 15 - 20 minut do zrumienienia się.
Po wystygnięciu, do dziurek nałożyć dżemu.Gęsty dżem podgrzać w mikrofalówce, stanie się on rzadki, ładnie będzie się lał do dziurek i ładnie zastygnie.


Udanych wypieków :)







Mój pierwszy tort Pavlova.


Moje Blogowanie zaczynam od upieczenia, mojego pierwszego w życiu,tortu Pavlova. 
Uwielbiam bezy.
Często piekłam je, gdy zostawały mi białka po pieczeniu ciasteczek.
Nie zawsze jednak mi wychodziły, dlatego też zawsze zwlekałam z upieczeniem bezy do tortu Pavlova. 
Wydawało mi się to wręcz nie możliwe skoro wcześniej takie malutkie
mi nie wychodziły.
Przed upieczeniem tej dużej bezy przewertowałam setki przepisów
dokładnie się na nich skupiając i....udało się wyszła znakomicie!!!


Składniki na bezę wzięłam z bloga Moje Wypieki :
- 6 białek 
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Składniki na masę :
- 250 g serka mascarpone
- 200  ml śmietany kremówki
- ewentualnie paczkę cukru waniliowego

Dodatkowo :
- dowolne owoce (najlepsze są sezonowe ale mogą być również z puszki bądź mrożone)


Przygotowanie bezy :
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować okrąg o średnicy 22cm.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę .Do masy dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając.Gdy powstanie sztywna, błyszcząca masa dodać soku z cytryny lub octu winnego oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć na obrysowany okrąg, wyrównać boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja wkładam na najniższym poziomie) Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec przez 90 minut.
Beza powinna się lekko zrumienić oraz może popękać.Beza powinna być sucha na zewnątrz a w środku miękka, ciągnąca się(ja osobiście taką uwielbiam).
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Przygotowanie masy :
W misce zmiksować serek mascarpone dodać śmietanę i ewentualnie cukier waniliowy, zmiksować i masa gotowa.

Na powstałą bezę wyłożyć masę a na masę owoce.Smacznego!!!