piątek, 26 lutego 2016

Tagiatelle z kurczakiem i warzywami z sosem z serka blue.

U mnie trochę wiosny w kuchni. Dania świeże, proste, kolorowe i smaczne. Z dużą ilością warzyw.


Składniki :

- 250 g makaronu typu tagiatelle
- 1 pierś z kurczaka
- po pół papryk czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 mała cukinie
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- parę pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz ulubione zioła
- oliwa z oliwek do smażenia


Składniki na sos :

- 3 łyżki śmietany 30%
- 50 g sera blue
- sól, pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przyrządzenie :

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w większe kawałki pierś z kurczaka i pokrojone warzywa z wyjątkiem pomidorków. Wszystko przyprawić, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pomidory przekrojone na pół.

Przyrządzenie sosu :

Śmietanę podgrzać w rondelku, dodać rozdrobiony ser, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować cały czas mieszając.

Sposób podania :

Odcedzony makaron ułożyć na talerzu, na to warzywa z kurczakiem i polać całość sosem. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz