Babka piaskowa, jedna z moich ulubionych, dla mnie idealna. Puszysta, miękka, delikatna, jeszcze ciepła rozpływała się w ustach. Polecam.
Składniki :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
- 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
- cukier waniliowy
- 150 ml cukru
Przyrządzenie :
Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać i odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać roztopioną czekoladę i aromat, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy babkowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzoną na kratce bakę posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać i odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać roztopioną czekoladę i aromat, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy babkowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzoną na kratce bakę posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
‹2/3›
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz