niedziela, 28 lutego 2016

Babka piaskowa z białą czekoladą.

Babka piaskowa, jedna z moich ulubionych, dla mnie idealna. Puszysta, miękka, delikatna, jeszcze ciepła rozpływała się w ustach. Polecam.

 

Składniki :

- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
- 100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
- cukier waniliowy 
- 150 ml cukru 
- kilka kropli zapachu pomarańczowego



Przyrządzenie :
Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać i odstawić. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać roztopioną czekoladę i aromat, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy babkowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzoną na kratce bakę posypać cukrem pudrem.


Udanych wypieków :)


2/3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz