czwartek, 10 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z dżemem.

Kolejne ciasteczka idealne na święta. 


Składniki :

- 250 g mąki
- 140 g margaryny do pieczenia
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sok  połowy cytryny

Dodatkowo :

- ulubiony dżem
- cukier puder

Przyrządzenie :

Składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce do godziny czasu. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości 3-4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką ). Z foremek, do tego typu ciasteczek, odpowiednio wykrajać ciastka całe, które idą na dolną cześć i te z dziurką na górę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić jeszcze do lodówki na 20 - 30 minut. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 -15 minut. Studzić na kratce. Wystudzone ciastka, te z dziurką, obsypać cukrem pudrem, następnie połączyć z tymi dolnymi za pomocą dżemu ( ja dżem podgrzewam w mikrofalówce, ciepły lepiej się sklei )


Udanych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz