Krokiety z kapustą i pieczarkami bądź z suszonymi grzybkami, podane z barszczem czerwonym to idealne danie na obiad lub kolacje wigilijną.
Składniki na naleśniki :
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz :
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek lub suszonych grzybków
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
Na panierkę :
- 1 jajko
- bułka tarta
Dodatkowo :
- olej do smażenia
Przyrządzenie naleśników :
Jajko zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, wodę, sól i zmiksować na gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej małej patelni z obu stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe naleśniki przykryć talerzykiem i pozostawić do wystygnięcia.
Przyrządzenie farszu ;
Kapustę kiszoną obgotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć z wody, ostudzić. Ostudzoną kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki umyć, obrać i również drobno pokroić. ( grzybki suszone najpierw namoczyć na noc w wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i dodać do niej pieczarki i smażyć do momentu wyparowania wody. Następnie dodać kapustę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia.
Na środek naleśników nakładać po łyżce farszu i zwinąć w kształt krokietów. Gotowe krokiety obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.
Smacznego :)
mój mąż ostatnio mówił, że chodzą za nim krokiety więc na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)