czwartek, 3 grudnia 2015

Pierniczki z lukrem.

U mnie już powoli przygotowania do świąt. Przygotowania te zaczęłam od pieczenia pierniczków z tego względu, że muszą swoje odleżeć. W tym roku postawiłam na proste pierniczki ozdabiane lukrem. Trochę się tego lukrowania obawiałam, ale naprawdę nie ma czego. Lukier wychodzi bardzo dobry, idealny do lukrowani. Wystarczy trochę poćwiczyć i wychodzą wspaniałe ozdoby. Polecam.


Składniki na ciasto :

- 600 g mąki pszennej

- 250 g miodu 
- 150 g cukru brązowego
- 250 g masła 
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Składniki na lukier :

- 1 białko
- 200 - 250 g cukru pudru

Przyrządzenie ciasta :


W rondelku podgrzać miód, masło i cukier mieszając od czasu do czasu i odstawić na 30 minut. W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao,jajko, sól i przyprawę do piernika. Mokre składniki wlać do suchych składników i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy o grubości około 4 milimetry i wycinać foremkami dowolne kształty. Gotowe ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć jeszcze do lodówki na 20-30 minut. Pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić). Po upieczeniu pierniczki wyjąć z piekarnika i po 2 minutach przełożyć na kratkę do wystudzenia. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzy dni przed spożyciem pojemnik otworzyć w trzymać w wilgotnym  miejscu. Przed podaniem udekorować lukrem. 

Przyrządzenie lukru :

Białko ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder do uzyskania gęstej masy ( w wyglądzie powinien przypominać pastę do zębów ).

Gotowe, wystudzone pierniczki dekorować przyrządzonym lukrem.


Udanych wypieków :)







1 komentarz:

  1. Lukrowanie pierniczków to czasopochłaniacz, ale efekt boski!
    Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń