czwartek, 19 marca 2015

Filet z łososia z cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Łosoś z moją ulubioną cukinią to rewelacyjne połączenie. Szybkie, proste i delikatne danie. Polecam.


Składniki :

- 2 - 3 filety z łososia
- 1 większa cukinia
- 6 ząbków czosnku
- parę pomidorków koktajlowych
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 30 g masła
- sól morska, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- olej do smażenia
- 1/2 soku z cytryny
- tymianek (u mnie suszony)
- garść zielonej pietruszki lub bazylii

Przyrządzenie :

Cukinie umyć, odciąć końcówki. Starkować na tarce na cienki plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony w cienki plasterki czosnek, zrumienić. Dodać cukinię przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć. Dodać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. Pod koniec dodać umyte, przekrojone na pół pomidorki. Na koniec zagęścić masłem.
Filety z łososia opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany, rozgniecony czosnek i tymianek, lekko podsmażyć i dodać filety. Smażyć na rumiano z każdej strony. wyłożyć i dać rybce chwile dojść do siebie, skropić sokiem z cytryny. 
Na talerzu wyłożyć cukinię z pomidorkami, na to położyć filet z łososia. Całość skropić oliwą z oliwy i posypać pietruszką lub bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz